Absa Anglo American Anglo American mines Ciaran Ryan diamond mining Gencor Harry Oppenheimer investment and exploration Latest Mineweb mining Mining companies Moneyweb sanlam

Englantilainen amerikkalaisten kautta

Englantilainen amerikkalaisten kautta

Kun EFF: n Julius Malema puhuu valkoisesta vähemmistöpääomasta, hän viittaa tietysti Johann Rupertiin ja Oppenheimereihin. Nämä ovat perheitä, jotka auttoivat rakentamaan Etelä-Afrikkaa, ja parempaan tai huonompaan suuntaan, ohjasi poliittista keskustelua liiketoimintansa kannalta suotuisaan suuntaan.

Anglo Americanin perustaja Ernest Oppenheimer olisi vaikea tunnistaa 1917 perustetun ryhmän. 1980-luvulla se oli 25 prosenttia SA: n bruttokansantuotteesta, ja se omisti arviolta 60 prosenttia JSE: stä – kansainvälisen kauppasaarron seurauksena, joka pakotti SA-yhtiöt investoimaan voittoja paikallisesti, jolloin JSE: stä tuli hyökkäävä ja syrjäytynyt kupla. [19659003] Yrittäjä Ernest Oppenheimer perusti Anglo Americanin vuonna 1917. Kuva: Anglo American

Ryhmä, joka rakensi linnan timantteja ja kultaa Etelä-Afrikassa, on nyt hyvin erilainen eläin. Vuodesta 2012 lähtien se on puolittanut varojensa määrän, mutta nyt se tuottaa 30% enemmän tuotetta kustakin omaisuudesta. Se ei tarkoita sitä, että se on pienempi ryhmä. Anglon jälleenmyynti kannattavampaan koneeseen muuttuu ryhmäksi, joka tuottaa 10% enemmän fyysistä tuotetta koko salkussa 26% pienemmällä yksikkökustannuksella (nimellisarvoina) kuin vuonna 2012. Myös kaksinkertaistui tuottavuus työntekijää kohden. 19659002] Talo ei ollut kulmassa Anglo ei ollut valloittanut

Se on kaukana siitä, mistä Anglo oli 1980-luvulla. Tuolloin Anglo ei ollut voittanut taloutta. Ajattele FNB, Scaw Metals, Highveld Metal, De Beers Diamonds, AECI, paperintuottaja Mondi, Boart International ja brittiläinen Etelä-Afrikan yritys kaivos- ja maataloustoiminnoillaan mantereella.

, platina, hiili, kupari ja perusmetallit. Anglolla oli kaikki. Se oli suurelta osin vastuussa maan teollistumisesta, kaatamalla rahaa yrityksille, jotka ruokkivat sen keskeisiä kaivostoimintaa.

Gencor oli osittain kehrätty ulos Anglosta vuonna 1980 eräänlaisena Afrikaner-valtuutuksena. Gencorista tuli mini-minut Anglolle, jolla oli oma rahoitus-, kaivos- ja valmistusvarallisuutensa. Anglo sai Mondin paperialalla, Gencorilla oli Sappi. Anglolla oli FNB, Gencorilla oli Absa ja Sanlam, ja niin edelleen.

Nämä varat on sekoitettu monta kertaa ja nyt ne näkyvät muualla olevilla salkkuilla, mutta nämä olivat Etelä-Afrikkaa rakentaneet kädet ja yritykset

Anglo oli valtava, mutta ei erityisen tehokas. Tämän kokoinen behemootti on kasvualue lutka. Johto ei ollut kovin innostunut pelaamaan, koska heikko voitto imperiumin toisessa osassa saataisiin täydentämään hyviä voittoja muualla.

Kaikki erittäin laittomat tänään

Ja olkaamme rehellisiä – kilpailuoikeus ei sitten ollut sitä on tänään. Anglon hinnoittelulihakset olivat käytännössä kiistämättömiä, ja ei ollut epätavallista, että johtajat kutsuttiin kilpailijoihin.

Vuoteen 1994 mennessä kansainvälinen kauppasaarto kumottiin ja ulkomaiset pankit laskivat SA: lle etsimään sopimuksia. Heidän viestinsä oli yksinkertainen: autamme sinua hajottamaan clunky konglomeraatit ja saamaan taistelut valmiiksi maailmanlaajuiselle gladiaattorialueelle. Osa tästä neuvonnasta oli kyseenalainen, ja monet eteläafrikkalaiset yritykset joutuivat huonoihin tarjouksiin ja testaamattomiin ulkomaisiin markkinoihin. Mutta suurimmaksi osaksi se toimi.

Ei ole kiistetty, että Anglo yritti parantaa apartheidin rumuuksia. Harry Oppenheimerin ruumiillisen urheilijan kanssa se vauhditti edistyksellistä liittovaltion puoluetta (joka myöhemmin murtautui demokraattiseen liittoumaan) puskurina hallitsevaa kansallisen puolueen enemmän rohkeita vaistoja vastaan ​​ja otti käyttöön perustyön ja ihmisoikeudet työpaikalle. Se on monella tapaa asettanut äänen muille yritysten SA: lle. Nyt on helppo laskea tai tulkita tätä niin väistämättömänä poliittisena vapautumisena, joka oli tulossa, mutta tuolloin Harry ei pelännyt lisätä itseään poliittiseen keskusteluun, ja hän teki sen armolla ja uskalla sanoa, jotakin rohkeutta

Tänään on vähän johtajia, jotka ovat valmiita kannattamaan kiusaajia hallituksessa tavalla, jolla Harry teki Natsille.

Harry Oppenheimer. Kuva: De Beers

Anglo tuki kaupunkien asumista mustille ihmisille City-säätiön kautta ja vuonna 1985 tuli ensimmäinen SA-yritys, joka tunnusti ammattiliittoja, joista nyt meillä on presidentti Cyril Ramaphosa – sitten köyhä ammattiliiton johtaja, joka johti vuoden 1987 kaivoslakko, joka räjähti alan. Tämä merkitsi käännekohtaa kaivosteollisuudessa, joka on ollut tasaisesti laskussa. Monet poliittisesta vasemmistosta väittävät, että Anglo ja sen ikätoverit hoitivat Ramaphosan nykyisestä roolistaan, ja sitä on vaikea väittää. Jos näin on, Ramaphosan hyväntekijät odottavat täysin, että heidän miehensä hyötyy vuosien varrella kertyneistä IOU: ista.

Oppenheimer-perhe ei omalla korkeudellaan koskaan omistanut enempää kuin 9% Anglosta.

Nykyään perhe omistaa alle 1%. Suuret osakkeenomistajat ovat nyt institutionaalisia sijoittajia, kuten Public Funding Corporation (PIC), joka sijoittaa varoja valtion eläkkeenhaltijoiden puolesta

Anglo avasi Venetia Diamond Mine Limpopossa vuonna 1992, kaksi vuotta ennen SA: n ensimmäisiä demokraattisia vaaleja. Se on nyt maan suurin timanttivalmistaja, jonka tuotanto on kolme miljoonaa karaattia vuodessa. Samana vuonna se hankki enemmistöosuuden Perun Quellaveco-kupariprojektista, joka oli ensimmäinen useista Etelä-Amerikan investoinneista.

Seuraamuksen jälkeinen aikakausi

Anglo löi nyt pakotettujen sanktioiden avulla laadukkaan kaivoksen. varoja ulkomailla suojauksena SA: n epävarmalta tulevaisuudelta. Se saattoi olla SA: n kehittyvän demokratian arkkitehti, mutta se ei varmastikaan aio vetää taloa siihen

Vuonna 1994, demokratian vuodenaikana, oli aika jakaa joitakin sen pilaantumista mustille sijoittajille. Se vei Johannesburgin konsolidoidut investoinnit (JCI) myymään Johnnicin ja JCI: n Nationwide Empowerment Consortiumille ja African Mining Groupille. Tuolloin se oli maan suurin BEE-kauppa ja käynnisti Ramaphosan matkallaan rikkauksiin. Tämä oli myös vuosi, jolloin se perusti Namdeb Diamond Corporationin, jossa Anglo ja Namibian hallitus omistivat kukin 50 prosenttia

Cyril Ramaphosa (vasemmalla) ja Nicky Oppenheimer 1990-luvulla. Kuva: Anglo American

Seuraavien kolmen vuoden aikana se hankki hiilen, kuparin ja nikkelin etuja Etelä-Amerikassa sekä sinkki- ja lyijykaivoksen Irlannissa. Vuonna 1998 se yhdisti kulta-etunsa Ghanan Ashanti Goldin kanssa, jolloin se muodosti maailman suurimman kullan tuottajan AngloGold Ashanin.

Vuotta myöhemmin, vuoteen 2009 mennessä, Anglo oli luopunut viimeisistä jäljellä olevista kullankaivososistaan.

Anglo ilman kultaa on kuin Donald Trump ilman tweettejä

Jalometallit ovat luonnostaan ​​hämmentäviä, riippuen koruista, keskuspankista ja vähäisemmässä määrin teollisuuden kysynnästä nostaa hyödykkeiden hintoja. Platina on pohjimmiltaan teollisuusmetalli, mutta tällöin platina- ja palladiumhintojen nousut vaikeuttavat kaikenlaista tulevaa suunnittelua. Tästä lähtien Anglo keskittyisi perusmetallien ja mineraalien ympärille ennustettavammalla kysynnällä ja erilaisilla maantieteellisillä markkinoilla

Toinen keskeinen virstanpylväs ryhmälle oli päätös vuonna 1999 siirtää Anglon ensisijainen listaus Lontooseen, mikä herätti kysymyksiä sen isänmaallisuudesta ja mielenosoituksia siitä, mitä näytti olevan kotoisin sen kotipesäkkeestä. Tuolloin annettu selitys oli sama, jota kaikki Etelä-Afrikan yritykset (Previous Mutual mukaan luettuina) viittasivat maailman taloudelliseen mekkaan – pääoma oli halvempi ja helpompi käyttää Lontoossa.

Lontoon pörssissä noteerattu yhtiö vuonna 1991 Kuva: Anglo American

Osa Lontoon listautumisen perusteluista oli antaa Anglolle mahdollisuus kilpailla kansainvälisiä kaivosryhmiä. Se on menestyksekkäästi tehnyt tämän ja on nykyään johtava toimija maailmanlaajuisessa kaivostoiminnassa, vaikka sillä on edelleen merkittävä jalanjälki. Lontoon listalleottohetkellä korot olivat Etelä-Afrikassa noin 22% ja Lontoossa 6%.

PIC: n investoinnit kasvoivat R56bn: iin

. näkökulma. Vuonna 1999 Anglon markkina-arvo oli 128 miljardia. Vuoden 2018 lopussa se oli R848 miljardia. PIC: n investoinnit Angloon kasvavat R23 miljardista kesäkuussa 2013 R56 miljardiin joulukuussa 2018. Etelä-afrikkalaisilla on edelleen noin 35 prosenttia Anglon osakkeista, joten suuri osa vaurauden luomista on palautettu.

Toinen virstanpylväs oli De Beersin vuoden 2001 listaus pörssistä, jonka muuntaminen yksityisyritykseksi oli Anglo, 45 prosenttia Oppenheimer-perhe ja 15 prosenttia Botswanan hallitus. De Beers, talo, jonka Cecil Rhodes rakensi, toimi ennen kaikkea yleisön valvonnan häikäisyn ulkopuolella. Samanaikaisesti Anglo hankki merkittäviä kivihiilialan etuja Australiassa ja osti Exxonin kuparihyödykkeitä Chilessä, mukaan lukien maailmanluokan Los Bronces -kaivoksen.

Kaksi vuotta myöhemmin se lisäsi Collahuasi-kuparikaivoksen Chilessä salkkuunsa ja rakensi vuotuista kuparia

Vuonna 2003 se hankki enemmistöosuuden Afrikan suurimmasta rautamalmin tuottajasta Kumba Iron Oresta. Vuonna 2007 se aloitti Minas-Rio-rautamalmiprojektin rakentamisen Brasiliaan, mukaan lukien 529 km: n putkilinja malmin siirtämiseksi uuteen satamarakenteeseen. Tämä projekti oli Anglolle, mitä Lake Charlesin kemiallinen hanke on Sasolille – ajoitettu ja viivästynyt ja kustannusten ylittäminen. Anglo hankki ensin osuuden Minas-Rio-yhtiöstä vuonna 2007, ja vuosi myöhemmin hän otti hankkeen hallintaan 5,5 miljardin dollarin sopimuksessa Brasilian MMX: n kanssa. Vuoteen 2013 mennessä Anglo oli hankkinut hankkeen 4 miljardin dollarin kylpyyn. Se lopulta maksoi huomattavasti, mikä on kunnollinen laatu, lähettämällä musta merkki Cynthia Carrollin toimitusjohtajana.

Suuri teurastus

Kun Carroll tuli Mark Cutifaniksi toimitusjohtajaksi. Vuoden 2012 ja nykyisen ajanjakson välisenä aikana Anglo on vähemmän kannattavaa omaisuutta. Käsitys siitä, että se on myynyt itsensä SA: sta, ei pidä valvontaa. Sillä on edelleen valtava läsnäolo maassa, ja se tuottaa 50% kaikista Ebitda-kaivoksista (tulos ennen korkoja, veroja, poistoja ja poistoja) SA: ssa, ja se on edelleen suurin maa SA: n kaivostyöntekijä. seuraavan viiden vuoden aikana. Tähän sisältyy myös 2 miljardin Yhdysvaltain dollarin suuruinen investointi timantteihin Venetsian maanalaisen hankkeen kautta Musinassa, Limpopossa ja 200 miljoonan dollarin pääomasijoitusrahasto yhdessä PIC: n kanssa.

Venetia Diamond Mine Limpopossa, jonka Anglo sanoo SA: n suurin timanttien toimittaja. Kuva: De Beers

Anglon uudelleensyntyminen vuodesta 2012 alkaen on maksanut hienosti. Se on nostanut kaivosmarginaalinsa 30 prosentista vuonna 2012 42 prosenttiin tänään, vaikka raaka-aineiden keskihinta on alempi. Sen kokonaisasema marginaalikäyrällä (tehokkaasti tuotteen laatua vastaava kustannuskäyrä) on parantunut 49. prosentista 37: een prosenttipisteeseen – sijoittamalla se alan parhaiksi.

Osakkeen hinnan kaavio kertoo sen kääntymisestä vuodesta 2016 lähtien:

Lähde: ShareMagic

Etelä-Afrikan merkitys ryhmälle henkilöstömäärän ja taloudellisen tuen osalta (luvut 31.12.2018)

Lähde: Anglo American plc Tax and Talousraportti 2018

Ja tämä on hyvin lyhyt kertomus hyvin Etelä-Afrikan maan ensimmäisistä 102 vuodesta huolimatta siitä, että se on nimetty englantilaiseksi amerikkalaiseksi.